Tarmac ontwaakt stilaan uit een diepe corona-slaap. Van 17 juli tot 1 augustus wordt de oude pastorie bezet door een bende jonge Kempense kunstenaars.

Allemaal zijn ze ooit naar de stad uitgeweken, en nu keren ze terug. Om zich hier te bezinnen over de betekenis van hun heimat, tijdens een twee weken durende happening. Ze stellen tentoon, publiceren een periodiek en gaan in interactie met het publiek.

De happening is te bezoeken na afspraak en in groepen van maximum 5 personen.

In de zomer van 2019 wandelden Jakob Van den Broucke en Kasper Demeulemeester vanuit hun huidige woonplaatsen in Gent en Brussel terug naar hun gedeelde heimat in de Kempen. Een jaar later keren ze terug naar Meerhout.

Ditmaal in het gezelschap van een groep kunstenaars en schrijvers die allen op de één of andere manier verwant zijn met de Kempen. Samen strijken ze neer om een eerste publicatie voor te stellen, om tentoon te stellen en om er gewoon een tijdje te verblijven.

"Hoe staan wij tegenover onze heimat?

Wat doe je met de herinneringen aan de plek die je als kind gevormd heeft?

Kunnen we hierover samenkomen en spreken?

Kunnen we uitzoeken of we niet alleen zijn met die herinneringen, en met het verlangen om de gevoelens bij die herinneringen een plaats te geven?

Hoe kunnen we op een constructieve en verbindende manier omgaan met een politiek geladen term als heimat?"

Het project 'Heimat' neemt dit soort van open vragen als vertrekpunt voor nieuw artistiek werk. Dit werk zal vanaf deze zomer in meerdere fases getoond worden.

Elke fase gaat samen met de publicatie van een periodiek en een toonmoment of happening. Fase 1 van dit project vindt plaats in en rond Tarmac in Meerhout.

In de eerste fase ligt de focus op 'De Tocht', op datgene wat plaatsgrijpt tussen A en B, tussen heen en weer, verleden en toekomst, tussen de plek waar we naartoe gaan en die waar we vandaan komen.

Het Meerhouts kunstencentrum Tarmac is de centrale locatie van de twee weken durende happening, een tentoonstelling die onderhevig zal zijn aan verandering en met de dagen zal groeien.

Daar wordt ook de eerste periodiek van het project gepresenteerd: een tweehonderd pagina's tellende bundeling van poëzie, essay, beeldende kunst en fotografie.

Met bijdragen van Alexander Delport, Alice Gompels, Benjamin Sprengers, Enzo Smits, Florian Vanlee, Geert Bekaert, Helena Ceuppens, Jakob Van den Broucke, Kasper Demeulemeester, Koen Sels, Kris Pint, Mathijs De Baere, Nick Geboers, Nick Van de Vel, Pieter-Jan Verheyen, Senne Schraeyen, en Zjef Caers.

Happening

In en rond Tarmac van 17 juli tot en met 1 augustus 2020
Pastoor Van Haechtplein 9, 2450 Meerhout.
Dagelijks te bezoeken op reservatie vanaf 11u tot 14u en van 17 tot 20u
Reservaties via sms op 0474.083.149 of 0470.069.618 of e-mail heimat2020@yahoo.be

Periodiek

De Tocht - 200 pagina's
Te koop in Tarmac of te bestellen via heimat2020@yahoo.com

Coronamaatregelen

- enkel te bezoeken na reservatie
- er worden max. 5 bezoekers tegelijk binnengelaten
- hou minstens 1,5 meter afstand van elkaar
- volg de instructies en de aangegeven looprichting
- gebruik de ontsmettende handgel aan de inkom

http://www.tar-mac.be